Precizările vin în condițiile în care PNL a spus că primăriile vor avea pierderi de peste 440 milioane euro.
„Măsurile fiscale adoptate de Guvernul României nu vor aduce niciun prejudiciu Primăriei Capitalei și nici bucureștenilor. Toate proiectele de infrastructură începute vor fi finalizate la termen și, totodată, vor demara altele noi: parcări, poduri, pasaje, supralărgiri, sală polivalentă, sală de concerte, locuințe pentru tineri și cazuri sociale, piste de biciclete, săli de sport și bazine. Suma care nu se va mai încasa din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal va fi recuperată integral prin creșterea procentului din cotele defalcate și echilibrări bugetare, așa cum am stabilit împreuă cu premierul și ministrul de finanțe, fapt anunțat public”, a transmis Gabriela Firea printr-un comunicat de presă.
Reacția edilului vine după ce, consilierul general PNL Ciprian Ciucu a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că prevederile noului Cod Fiscal vor face ca bugetul cumulat al Primăriei generale și al primăriilor de sector să înregistreze, în 2018, pierderi între 440 și 616 milioane de euro.
„Informațiile răspândite azi de consilierii care fac parte din opoziție, în Consiliul General al Municipiului București, sunt mincinoase și ipocrite. Când fostul PDL și PNL conduceau destinele bucureștenilor, nu le-a păsat de hemoragiile din bugetul local făcute de firmele lor de casă, abonate la Primăria Generală. Nu au făcut eforturi pentru realizarea infrastructurii Capitalei – de aceea acum luptăm pentru recuperarea întârzierilor- și nu au făcut nici cel mai mic gest pentru a pune capăt dezmățului pe bani publici, în interesul firmelor căpușă, în instituții subordonate ale Primăriei Generale, cum ar fi : RADET, Administrația Lacuri Parcuri, Administrația Străzilor, Administrația Cimitirelor, Administrația Monumentelor etc. (..) Îi asigur pe bucureșteni că mă voi implica astfel încât Bugetul Capitalei să nu sufere, iar banii să fie folosiți eficient”, a mai spus edilul.
„În scenariul optimist, în care crește brutul și vor fi încasări mai mari la buget, Primăria Capitalei și primăriile de sector vor pierde 440 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o scădere cu 20% a bugetului cumulat”, a spus Ciucu.
„În scenariul pesimist, scăderea va fi de 616 milioane euro – dacă se menține același brut și va scădea venitul supus impozitării – ceea ce înseamnă o scădere cu 28% a bugetului cumulat”, a adăugat el.
Ciucu a spus că primăria Sectorului 1 va pierde cel mai mult, respectiv 62 de milioane de euro, ceea ce echivalează cu o scădere de 23% din buget. El a dat și exemplul primăriei Sectorului 3, care va pierde 46 de milioane de euro, reprezentând o scădere de 20% din buget.
Potrivit lui Ciucu, din banii care nu vor mai fi colectați la buget s-ar fi putut acoperi întreaga investiție la RADET, s-ar fi putut construi spitalul metropolitan, s-ar fi consolidat toate clădirile cu risc seismic din București sau s-ar fi putut investi în flota de autobuze pentru următorii 20 de ani.
„Adio investiții, adio spital metropolitan, adio speranțe”, a precizat consilierul.